• LAJMËTARI


  •   
  • FileName: gazeta_9.pdf [read-online]
    • Abstract: LAJMËTARIKryeredaktor:Agim MehqemejaReportere:Eriola AzizolliDizajn:Anxhela Bibo.Menazhimi:Yzedin HimaBotues:I BERATIT Lajmëtari sh.p.k.Viti I, Nr.9 E përjavshme e pavarur E mërkurë, 3 shtator 2003 Çmimi 20 lekë

Download the ebook

LAJMËTARI
Kryeredaktor:
Agim Mehqemeja
Reportere:
Eriola Azizolli
Dizajn:
Anxhela Bibo.
Menazhimi:
Yzedin Hima
Botues:
I BERATIT Lajmëtari sh.p.k.
Viti I, Nr.9 E përjavshme e pavarur E mërkurë, 3 shtator 2003 Çmimi 20 lekë
Adresa: Lagjja “Dëshmorët e Kombit”, pranë shtypshkronjës “Lirsan Ekspres”. Tel: 069 2586803
Asnjë shpresë për dëbimin e territ nga Berati
Drejtori Foto Duka deklaron se Berati paguan 99% të faturave,
ndërsa 34% e energjisë vidhet. Kush duhet t’i kapë hajdutët e energjisë?! Faqe 5
Intervistë me Faik Konica për shqiptarët e vitit ...2003
z. Dashnor Luka -
kandidat i pavarur
për Kryetar Bashkie
Ç’është liria?
në Berat
Faqe 2 Ç’është liria?- Më
Yzedin Hima mbetet pakë kohë
akoma. Dua të marr
Përballë shpatën, t’u çanj kokën
faturave të gomarëve, edhe, në vënt
të tmerit, të kllas këtë:
pashlyera ç’është liria? Të mos të
kisha nisur këtë fletën
të qytetërimit (vaftë në djall!) s’do të
Faqe 3 humbja kokën time të Faik Konica
Agim Mehqemeja mësonj gomerave
Qyteti me ç’është liria? Dy muaj janë që u-nis kio puna dhe
Samuel Beket: “Në pritje të Godosë” që tani jam lodhur nga shkaku i gomarëve. Më mirë
mendësi të të shesë pleh njeriu se të nisja punë për Shqiptarët.
rrëgjuar Lajm i fundit Janë nj’a 50 Shqipëtarë që kuptojnë ç’është liria:
Faqe 4 Këshilli i Bashkisë hedh poshtë ata nukë më shkrojtin gomarërira se dinë që ësht’i
Tregim lirë njeriu të thotë si e ka në funt të shpirtit. Po të
Ylljet Aliçka
projektvendimin për rritjen e taksës tjerët janë gomarë, dhe, si të shtyp 12 numëra; mbas
Tre raporte të fjalës që dhaçë, a e dini ç’kam për të bërë? Qibarët
ndërmarrjes N. mbi Këshilli i Bashkisë hedh poshtë rritjen e taksës së pastrimit nga 300 në le të mbyllin veshët: kam niet të vete të shes mut, në
dhembjen e njerëzve për 500 lekë për qytetarët dhe 10% më të lartë se ekzistuesja për vënt që të mbanj të përkohëshmen; më mirë të shesë
biznesmenët. Për miratimin e rritjes së taksës së pastrimit, propozuar mut njeriu, se të shkrojë për Shqipëtarët. Gomarëve
vdekjen e komandantit
nga kryetari i Bashkisë z. Niko Mata duheshin tre të pestat e votave të pra le të përpiqem akoma njëherë t’u mbush kokën
Faqe 9 këshilltarëve. Në mbledhje morën pjesë 21 këshilltarë. Grupi i me këtë:
Arian Soraj këshilltarëve të PD-së votoi kundër rritjes së taksës dhe duke mos u Ç’është liria? Liria është të mundet njeriu: 1) të
arritur vota pro e tre të pestave, ky projektvendim u hodh poshtë. besojë ç’i do zëmbëra; 2) të thotë ç’i do zëmbëra; 3)
I fortë s’është ai që
Lajmëtari të shkrojë ç’i do zëmbëra; 4) të bëjë ç’i do zëmbëra,
shtyp të dobtit, por vijon në faqen 2
ai që i ndihmon ata
Stres
Faqe 7
Si mund të mbroni automjetet tuaja?
Lotët e vetmisë Përdorni vajra të cilësisë së lartë
Telekomi hesht KËTU DO TË GJENI:
Faqe 5 TEXACO FILTRA
Balil Gjini
Letërsia: hajmalia
që më mbron prej Shell
vulgaritetit
Bateri të cilësisë
Faqe 10
Reportazh Eriola Azizolli Goma të ndryshme
ALDOM së lartë
Mes varfërisë Tek Parku i Urës Vajgurore Pronari: Edison Fitim Beshiri
dhe harresës Adresa: Përballë Western Union
Tel: 0682235888
2 Lajmëtari POLITIKË E mërkurë, 3 shtator 2003
Kandidati
Intervistë me z. Dashnor Luka - kandidat i
pavarur për Kryetar Bashkie në Berat Një “dashamirës” i gazetës sonë Lajmëtari po pinte
kafe pranë kioskës ku shiten gazeta. Përreth tij, si
gjithmonë, u mblodhën plot njerëz që nuk ia bënin
këtë mënyrë kufizohet shumë Çfarë u ofroni qytetarëve është i dallueshëm. Cilën dysh llafin.
përfaqësimi i interesave beratas në këmbin të pjesë të elektoratit -Hë, si është këtë radhë?! Ta blemë apo jo?
qytetare të të gjitha shtresave. votës së tyre? synoni? -Aha… lumë e det! Blini ore, blini atë tjetrën!
Nga ana tjetër të dalësh Pak gazeta ka? Këtë jo! Dëgjuat? Ajo nuk ndreqet!
kryetar bashkie nga një parti Oferta ime, natyrisht, nuk Në programin tim ka synime Gjindja dora – dorës u pakësua dhe “dashamirësi” i
do të thotë t’u nënshtrohesh mund të plotësojë me një të të qarta për plotësimin e gazetës tënë mbeti vetëm me një nga të afërmit.
detyrimeve të interesave të rënë të lapsit nevojat e interesave të të gjitha -Epo unë po ngrihem,-i tha shokut, -do të dal
pjesshme. lart nga pazari.
pafund të qytetarëve të shtresave të qytetarëve. Në
Beratit. Ajo qëndron në këtë kuptim unë synoj votën -Në këtë vapë? Ta jep në shesh të kokës!
Cilat janë lidhjet tuaja me
hapjen e proçeseve the- e të gjithë atyre që besojnë -Ashtu e kam një punë!-tha “dashamirësi” ynë
politikën shqiptare të
Ing. Dashnor Luka melore për integrimin në aftësitë e mia për dhe u nis nën diellin përvëlues drejt qendrës së qytetit.
këtyre viteve të
kombëtar dhe ndërkombëtar realizimin e këtij programi. Te kioska e Kudretit pa njëherë rreth e rrotull dhe i
pluralizmit politik?
të Beratit, rritjen e standartit foli shitësit të gazetave: - Shpejt, një Lajmëtari se
Keni vendosur të
kandidoni për kryetar Pavarësisht se nuk jam marrë të jetesës nëpërmjet zhvi- Një mesazh për qytetarët po nxitoj!
bashkie në Berat. konkretisht me politikë, nuk llimit ekonomik, kulturor dhe e Beratit E mori gazetën me shpejtësi dhe e futi në gji.
Keni alergji nga ombrellat kam qenë indiferent ndaj saj. shoqëror. Konkretizimi i
partiake apo...? Mund të them se kam lidhje kësaj oferte është në Qyteti i Beratit ka energji të ***
Pas një takimi të gjallë e plot optimizëm me strukturat
të shumta personale me programin tim zgjedhor. jashtëzakonshme. T’i zbu-
Të kandidosh sot në emër të politikanë të niveleve të larta lojmë, t’i bashkojmë dhe t’i e PD-së në komunën e Sinjës, të deleguarit nga Berati
një partie, sidomos të madhe, brenda vendit, por edhe me Shumica e kandidatëve përdorim për përparimin e u kthyen për drekë te shtëpia e kandidatit për kryetar
është luks, në kuptimin e personalitete të rëndësishme për kryetar bashkie janë shpejtë të tij. komune. U ulën në tryezë dhe pas mirëseardhjes e
mundësisë më të madhe për politike gjermane dhe përfaqësues të partive mori fjalën Titi, një nga të deleguarit që iu drejtua
të fituar. Por unë them se në evropiane. Lajmëtari kandidatit Sina:
politike. Elektorati i tyre
-Është i nevojshëm një slogan për komunën
e Sinjës, krahas sloganit kryesor të partisë. Unë do të
propozoja këtë: “Veprimi…”
Ç’është liria? Indiferentizëm parazgjedhor -Një minutë, të lutem, z Titi!- e ndërpreu
kandidati për kryetar komune,- më fal që po të
I
ndiferentizmi parazgjedhor çregjistruar me vendim gjykate. ndërpres por… Ti Pelivan ça më shikon në bebe të
vijon nga faqja 1 Edhe kjo është një nga pengesat e
është i dallueshëm në mjediset syrit?! Shko shiko ato mezetë! Na këput edhe ndonjë
tona. Ai e nis rrugën me nisjen pakapërcyeshme. Që ka për t’i lënë frut për miqtë!
veç ato që janë kundrë lirisë tjatëri njeriu. pa të drejtën e votimit shumë
e fushatës dhe mbyllet me Pelivani u ngrit me përtesë dhe mori për nga kuzhina.
Shqiptarët, më të shumtë janë shpirtrobër. qytetarë të gjallë dhe që do të bëjë
mospjesëmarrjen në votime ditën e -Hë, tani vazhdo, zoti Titi! Desh na dëgjoi
Për dëfrim. “Janë Shqiptarë që kanë fe. “të votojnë” ata që kanë vdekur.
zgjedhjeve. Ky indiferentizëm ka Pelua dhe na e mori sloganin e hajde vri mendjen,
Unë thom: “Ata janë të lirë të kenë fe, janë Se komisionerët dinë ç’bëjnë.
burime të ndryshme. Lind nga pastaj!
të lirë të thonë që kanë fe, janë të lirë të Dinë ta shfrytëzojnë rastin që u
zhgënjmi. Nga shpesa e humbur.
shkrojnë që feja ësht’ e mirë, janë të lirë të -Po ç’e do Pelua sloganin tonë?- pyeti i çuditur
Nga mungesa e interesit. Por edhe vjen në dorë.
bëjnë ç’urdhëron feja”; dhe kur më Titi.
nga pengesat që vijnë nga listat e Por ka edhe nga ata qytetarë që
dërgojnë artikëlla për të lëvduar ferat, i kërkojnë të jenë të regjistruar. Po
-Aha… nuk e dini? Djali i xhaxhait tim
zgjedhësve.
shtyp pa besuar, se s’kam të drejtë t’u pres që ta marrin vesh nëse e kanë Pelivani është kandidat për kryetar komune, si unë,
Këto lista janë bërë gangrena e
lirinë e fjalës. Po kur unë besonj, thom, emrin në listë ose jo duhet t’i këtu në Sinjë por… nga Partia Socialiste!
zgjedhjeve të fundit.
shkronj që më vjen të vjellur për ç’do fe,- lexojnë këto lista. Po hajde lexoji
Partia në pushtet, që nuk është e
ata shpirtrobërit më thëresin: “S’të
lëshojmë lirinë të shaç ferat!” S’më lëshoni
interesuar t’i humbasë zgjedhjet, e
ka gjetur si çelësin e fitores
në qenç i zoti. Janë vënë në vende
që nuk mund t’i lexosh dot. Po
***
Leonard Demi, drejtor drejtorie në Ministrinë e
të shaj ferat? Por unë, shpirtrobër, pse u mund të marrësh në telefon Jashtme në vitet 1994-1996, shoqëronte në Berat një
shkatërrimin e këtyre listave.
lëshonj t’i lëvdoni ferat ato? A kini, në mos qendrat e votimit për ta marrë vesh personalitet të rëndësishëm amerikan. Në Mangalem,
Ata që njihen si kundërshtarë, fare
fillosofi, pakëzë mënt për të kuptuar që të vërtetën. Dhe këto numra tek- ish Muzeu, një nga punonjësit e muzeumeve i
lehtë, mund të fshihen nga listat, ose
fjala juaj është fjalë gomari? Vëllezër telefoni janë pa pagesë. Po cili drejtohet Demit :
emrat e tyre mund të shpërndahen
Shqipëtarë! Mjaft vojti e gjora Shqipëri është ai qytetar që është kaq i - Zoti Leonard! I thuaj amerikanit që unë kam qenë
në qendra të ndryshme votimi. Për
jetën e Kurmit, duhet dhe ajo të nisjë tani ngeshëm të merret me këtë punë? dikur familje beu!
të bërë ndonjë manovrim
të rrojë jetën e mëndes (La vie Pse të mos bëhet si dikur, që - Mirë, do t’i them!-premtoi Leonard Demi dhe
regjistrohen si të gjallë edhe të
intellectuelle). Jeta e mëndes është të hapim verifikimet të bëhen nga njerëz të vazhdoi t’u përgjigjej në anglisht
vdekurit. Ose regjistrohen besnikët
të tërë zëmbërat t’ona, të flasim vëllezërisht ngarkuar nga bashkia dhe ajo të pyetjeve të shumta të mikut amerikan.
e larguar nga qyteti si të jenë ende
njëri kundër fjalët tjatërit, të kuvëndojmë ketë të drejtën t’i regjistrojë ose t’i
banorë të tij. Te Muzeu Etnografik, miku i ardhur nga larg,
si njerëzit të qytetëruara qi mblidhen të çregjistrojë me lista të legalizuara
Ju do të thoni se këto të meta mund vëzhgonte objektet dhe rrallë i drejtohej drejtorit nga
lëftojnë me fjalë për ideat e tyre. Mos edhe me vendime gjyqi po të jetë
të verifikohen dhe mund të Tirana.
besoni se kshu do të largonemi njëri e nevojshme, për t’u hequr
shmangen. -Zoti Demi! I thatë amerikanit që unë rrjedh
tjatërit! Përkundrë do të qasemi më shumë, qytetarëve barrën e bredhjeve dhe
Po edhe këtu ka një hile. nga një familje beu?- e pyeti përsëri punonjësi i
se do të njihemi më mirë, s’do të kemi të pagesave të panevojshme.
Që të hiqen nga këto lista të muzeumeve.
mendime të fshehura, dhe do të kuptojmë Vetëm kështu mund të luftohet
larguarit, ose të vdekurit, ose të -Pa dyshim që i thashë!- foli butësisht drejtori
që të tërë jemi të lidhurë me dy lidhje të indiferentizmi parazgjedhor dhe t’i
regjistrohen të paregjistruarit për Amerikën, Leonard Demi.
arta: dëshërimi i Vërtelës e dëshërimi i lërë vend punës së kandidatëve për
vështirësitë janë të mëdha, që i Në Muzeun Onufri amerikani u zhyt thellë në pikturat
Shqipërisë. Për të qënë e mirë e të luftuar indiferentizmin
detyrojnë të interesuarit të mos e e mjeshtrit të madh dhe nuk po bënte asnjë pyetje.
përkohëshmia, duhet të jetë si pazar, - nji zgjedhor, për të mundur t’i afrojnë
ndërmarrin një mundim të tillë. Në kulmin e qetësisë, punonjësi i muzeumeve iu
pazar ku gjenden njerëz të pasur, njerëz të gjithë zgjedhësit e regjistruar në
Në gjendjet civile duhen nxjerrë drejtua sërish Demit:
të varfër, gra, burra, djem, të krishterë, kutitë e votimit dhe kështu mund
çertifikatat. Po që të nxirren ato, sot - A ia bëtë të qartë amerikanit se unë rrjedh nga një
muslimanë, të pafe, të tërë tok, dhe, duke të pretendohet se shteti mbron të
duhet të paguash një taksë të lartë
kuvënduar, miren vesh për mbrothësin’ e familje beu?
bashkiake. E kush është ai qytetar drejtën e votës të çdo qytetari,
punërave të tyre. - Po, ia thashë!- u përgjigj thatë Leonard Demi.
që dëshiron ta paguaj këtë taksë? mbron të drejtën kushtetuese të tij.
Faik Konica - Po çfarë tha ai?- ngulmoi punonjësi i muzeumeve.
Pastaj duhet regjistruar ose Agim Mehqemeja
“Albania”,1897 - Ai tha… “Po kujt i plasi b…?”
Gent Panariti
Bordi i Gazetës : Kasëm Mahmutaj, Arian Soraj, Lumir Osoja, Sali Hoxha, Astrit Qafa, Yzedin Hima, Kastriot Dervishi
E mërkurë, 3 shtator 2003 Lajmëtari
OPINION 3
çfardo lloj qytetërimi dhe qyteti, një lagjeje apo edhe
Përballë faturave të pashlyera Shqipëria ra në një tirani
që më së shumti i ngjante
tiranive feudale. Krijimi i
një pallati ndesh individë
kaq të ndryshëm në
mentalitet, psikologji,
të qytetërimit njeriut të ri sipas modelit
kinez e shfytyroi
përfundimisht njeriun
kulturë, sa që vëren se ata
nuk i përkasin një
qytetërimi, por qytetë-
shqiptar dhe për rrjedhim rimeve të ndryshëm. Kjo
Heroi ynë kombëtar, Falë karvanit të brishtë mbytën në Drin. Nazim shoqërinë shqiptare. As që ka bërë që mjaft nga
Skënderbeu, është edhe shqiptar, ashtit të pathy- Beratin e ndrynë në bëhej fjalë për ndonjë familjet shqiptare, indi-
heroi i Europës, mbrojtës eshëm të racës. Ndonëse burgjet e Turqisë, ku edhe shlyerje të faturës. Ata që vidë, të rinj apo edhe në
i qytetërimit të saj, apo qytetërimi shqiptar u vdiq. Pa dyshim Rilindja e provuan më 1946 e më moshë të largohen nga
heroi i krishtërimit, siç e ndërpre me përdhunë, një qe shpëtim i Shqipërisë. pas, humbën edhe jetën Shqipëria, ku janë ndjerë
quajnë disa studjues. Më rrjedhëz e tij vazhdoi të Aty rrjedhëza e brishtë e edhe varret. Në vitin 1991 si në një vend të huaj
pas nisi të formohej dëngu ftillohej jashtë vendit, në qytetërimit shqiptar u një gazetare e perëndimit pikërisht për shkak të
i madh i faturave të Perëndim, ose u struk shumëfishua nga mëndjet qante me të madhe, ndërsa dallimeve të thella. Në
papaguara kundrejt qyte- thellë në manastiret e e ndritura : De Rada, po largohej nga Shqipëria, Perëndim janë ndjerë
Veriut, i veshur me zhgun Naimi etj.. Dhe vazhdoi pas disa javëve endjeje mirë, janë ndjerë si pjesë
S hqipëria shtrihet në
kërthizë të qytetërimit
europian. Ka fqinjë
tërimit europian nga ana e
Shqipërisë dhe
shqiptarëve. Gjatë pesë
e murgu. Nën zhgunin e një
murgu si Pjetër Bogdani u
përmes dekadave nga
Konica, Fishta, Mjeda,
nëpër të. Qante dhe
përsëriste: “Ju nuk e dini
e atij qytetërimi. Nuk është
thjesht paga e ulët,
Greqinë, ku gurët e rëndë shekujve shqiptarët u bënë strehua letërsia e madhe Gurakuqi, Lasgushi, se sa të varfër jeni! Nuk e mungesa e ujit dhe e
të qytetërimit antik janë në governatorë, sundues të shqipe, qytetërimi Migjeni, Kadareja etj. dini!” dritave, por më e
themel të Europës së popujve të Azisë dhe shqiptar. Ky prift katolik Karvani nuk u ndërpre, për Po më i frikshëm se rëndësishmja është të
sotme, të qytetërimit Afrikës, vezirë të është pjesë e rëndësishme fat të qytetërimit tonë. varfëria është, pa dyshim, ndihesh i huaj në vendin
modern europian dhe Perandorisë Osmane, e karvanit të brishtë Ndonëse edhe në një mali i faturave të tënd për shkak të
botëror. Ka fqinjë Italinë, ndërkohë që vendin e tyre papaguara qytetërimit. Ne rrënjosjes së një
përçuesen e qytetërimit e harruan atje larg, në skaj nuk i shihnim mirë këto mentaliteti jo shqiptar tek
antik grek dhe romak drejt të Perandorisë, as Europë, fatura në vitin jo shumë të turma të tëra, të një
kohrave e vendeve të tjera, as Azi, të varfër e të largët 1991. Ndërsa të mentaliteti aziatik që e
Italinë e Rilindjes së shkretuar. Ndërkohë huajt po. Ata i dallonin bënë gati të pamundur
njerëzimit. Edhe vetë qytetërimi europian pa- qartë kur shikonin vendin bashkëjetesën. Edhe më i
shqiptarët i ngritën guante rregullisht faturat tonë të bunkerizuar, vështirë bëhet ky qëndrim
kasollet e tyre primitive me revolucione, ku njeriun e ri monstër, kur qeverisja e vendit
nder shekuj mbi kolonada protagonistët përfundonin helmimin ideologjik deri ndërtohet mbi bazën e
mermeri, mbi statuja e me koka në gijotinë, me në asht, gropat e këtyre standarteve dhe
gërmadha të teatrit të luftra të pandërprera për tmerrshme kulturore ku institucionet mbushen nga
antikitetit të tyre ilir. çlirim e bashkim kom- rriten gjëmba helmues të këta njerëz, siç janë
Atëherë lind pyetja, një kulture joeuropiane, mbushur rëndom aktu-
bëtar, me reforma të
pse…? Pse shqiptarët e psikologjinë e rajasë, alisht.
mëdha shoqërore, me
vendosur në një truall ku zvetënimin deri në largim Po nga lind ky diferencim?
përpjekje e punë titanike të
ka lindur qytetërimi ose nga raca, instiktet Për faktin se mjaft familje
mëndjes e fizikut, duke
fqinjë me qytetërimet më kriminale të mbijetesës, shqiptare kanë shlyer
formuar shtetet kom-
të mëdha të botës, moskuptimin e sjelljes dhe privatisht faturat e tyre të
bëtare, duke hedhur bazat
ndërkohë jetojnë veprimit të qytetërimit qytetërimit, nëpërmjet
e kulturës kombëtare që perëndimor, humbja e çdo shkollimit, ruajtjes e
standartet më të ulta të shumë shpejt do të merrte
qytetërimit europian,


Use: 0.0259